dilluns, 25 de juny del 2012

TERÀPIA ASSISTIDA AMB GOSSOS: una experiència molt positiva

Quan el Casper, un pastor alemany de color negre entra cada dilluns al migdia per la porta del gimnàs, alguna cosa canvia. Hi ha qui al veure'l obre els ulls com unes taronges i gesticula uns mots inintel·ligibles que  volen expressar moltes coses en un moment, qui sortint del seu aïllament per un instant se'l mira de cua d'ull i deixa anar un somriure,qui des de la seva cadira de rodes regala una gran rialla en veure la presència de la bestiola, qui amb uns ullassos preciosos i la boca oberta com un ocellet espera el moment en què el gos puja a la seva falda i el pot acaronar, i qui normalment expressa molt poques emocions però que es deixa gronxar sobre el costellam d'aquest gos que roman immòbil al terra i li permet sentir-se  tranquil·la.










Són moments especials, en què es produeix una interacció emocional entre aquests alumnes que requereixen un alt grau de suport i l'animal que està entrenat per aquesta tasca.




La Núria i el Pepe són de l’organització F.U.D. THERAPY  i estan portant a terme un projecte l’objectiu del qual és: millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat ajudant-los a obtenir beneficis emocionals, i estimulant les seves capacitats cognitives, comunicatives i relacionals.

Aquests professionals formats en l'ensinistrament caní treballen conjuntament amb el gos de teràpia formant un equip. Mentre la Núria és la persona encarregada de dissenyar les activitats per a cada sessió i per a cada alumne, el Pepe dóna les ordres al gos per a què es puguin realitzar les activitats d'acord amb els objectius plantejats. Aquesta teràpia compta també amb la col·laboració habitual de dues professionals del centre, ja que som les que més coneixem als alumnes i podem aportar informacions sobre el seu estat psicoafectiu abans d’iniciar la sessió. Tot això fa que s'aconsegueixin desenvolupar els objectius establerts prèviament, de manera més amplia i interdisciplinària i recollir-los en uns  registres que posteriorment avaluarem.

La Núria, que és la tècnica en intervenció assistida amb animals, s'encarrega de dur a terme l’avaluació: inicial, continua i final basada en els objectius generals dividits en quatre blocs: nivell  psicomotriu, nivell cognitiu, nivell emocional i nivell comunicatiu.

També es duen a terme sessions de teràpia canina amb d’altres grups d'alumnes, dimarts i dijous Aula B i C. Aleshores el gos és un altre, l'Indi, amb unes altres possibilitats de treball adaptades a les característiques d'aquest alumnat. És un gos de joc, del qual és fàcil enamorar-se'n si t'agraden els animals, però d’ell en parlarem en una altra ocasió.
















Amb aquesta nova eina de treball constatem les influències positives que el gos entrenat per a aquesta tasca pot  exercir sobre les persones, ja que ajuda a donar  seguretat emocional i promou canals de comunicació entre el terapeuta i l'alumne.